1121 Budapest, Zugligeti út 60
+36 30 228 3199, +36 1 398 1028
info@dentalcoop.hu

Fogbeültetés, Implantáció

01

Implantációs műtét a DentalCoop Fogászati Központban

A DentalCoop Fogászati Központban már 12 éve végzik sikeresen az implantációs beavatkozásokat. A fogászati implantáció kapcsán kulcsfontosságú, hogy a megfelelő rendelőt illetve szakembert válasszunk. Szakorvosunk Dr. Szilágyi Emese nagy tapasztalattal rendelkezik az implantációs műtétek területén. A doktornő kiemelkedő szakértelemmel, precizitással végzi a fogbeültetéseket.

Mi az a fogászati implantátum?

A fogászati implantátum egy titánból készült műfoggyökér, mely teljes mértékben képes helyettesíteni a valódi foggyökeret, erre kerülnek később a különböző fogpótlások. Az implantátum alapanyaga titán, amely szövetbarát. Ez biztosítja azt, hogy az implantátum képes legyen a csontszövettel szorosan kapcsolódni.

020304

 

Mi történik a fogászati implantáció során?

A fogbeültetés egy egészséges páciens számára semmilyen szervezeti megterhelést nem jelent. A fogbeültetés már rutin műtétnek számít. Ha a foghúzás elkerülhetetlen, akkor a fog eltávolítása után foghiány lép fel. Ez a foghiány esztétikailag kevésbé zavaró, ha a hátsó területet, a rágófogakat érinti, de káros következményei lehetnek. Ilyenkor ugyanis csökken a rágóképesség, a szomszédos fogak túlterhelődnek, a hiány irányába dőlhetnek, a szemközti fogak pedig kiemelkedhetnek és tartószerkezetük meggyengül. Ha pedig a mosolyzónából távolítanak el fogakat, akkor az azonnal szembetűnik, és a beszédet is akadályozza.

A fogak pótlása tehát – akár az esztétika, akár a rágóképesség megtartása miatt – mindenképpen javasolt.

05

Fájdalommentes műtéti eljárás

Helyi érzéstelenítésben történik, így pácienseink nem éreznek fájdalmat az implantációs műtét során. A korszerű helyi érzéstelenítőknek köszönhetően már egy kis mennyiség is elegendő a teljes fájdalommentességhez. Amennyiben egyéni érzékenység fordulna elő, az is sikeresen kezelhető további fájdalomcsillapítással

Tervezés / konzultáció

Első lépés a diagnózis felállítása, amely egy digitális panoráma röntgenfelvétel és esetenként egy 3D-s CT felvétel alapján történik. Az előzetes vizsgálatok alkalmával kiderül, hogy elvégezhető-e az implantátum beültetése. Megállapítjuk, hogy megfelelő-e az állcsont adottsága, a csont mennyisége és minősége. Csonthiány esetén például, egyéb beavatkozások is indokoltak lehetnek. A doktornő elmondja, hogy milyen implantátum típusok vannak, és javasolja az Ön számára legjobban megfelelőt.

0607

Kezelési terv és árajánlat készítés

A kezelőorvos javaslatot tesz a foghiány pótlására és Önnel egyeztetve megírja a kezelési tervet, melyből írásos ajánlatot készít. A tervszámla egyértelműen tartalmazza a beavatkozások költségeit.

A beavatkozás előkészítése

A fogbeültetést akkor lehet elvégezni, ha megfelelő a páciensnek szájhigiéniája. Ínyproblémák esetén – gondolunk itt kezeletlen fogágybetegségre – nem végezhető el a beavatkozás. Ilyen jellegű probléma esetén parodontológus fogszakorvos bevonása szükséges, aki meg tudja gyógyítani a pácienst. Dr. Szilágyi Emese ennek a területnek a szakértője, így a fogbeültetésre érkező páciensek a legnagyobb biztonságban érezhetik magukat.

A műtét során figyelünk az Ön kényelmére is

Klinikánkon szem előtt tartjuk páciensünk kényelmét is. A legmodernebb fogászati székek nyújtotta kényelem mellett igyekszünk olyan hangulatot teremteni, amelyben a körülményekhez képest a legkellemesebben érezheti magát. Feje alá párnát teszünk, betakarjuk, amennyiben úgy kényelmesebb, továbbá végig zenei aláfestéssel tesszük kellemesebb az ittlétét.

 

Az implantációs műtétről

08 A műtét helyi érzéstelenítésben történik és mivel a csontszövetekben kevesebb az idegvégződés, ezért fájdalomérzettel nem jár a beavatkozás. Enyhe nyomást, rázkódó mozdulatokat érzékelhetnek csupán. Az implantológus egy speciális sebészeti készülékkel elkészíti a mesterséges foggyökér helyét és rögzíti az előre megtervezett méretű implantátumokat a csontba. Az implantátum behelyezése után a műtéti szituációtól függően azonnal vagy néhány hét elteltével rákerül az ínyformázó gyógyulási csavar. Ennek az a funkciója, hogy a fogbeültetést követően az íny elnyerje ideális formáját a végleges implantációs pótláshoz.

A gyógyulási szakasz

Dr. Szilágyi Emese részletes tájékoztatást nyújt arról, hogy mire kell odafigyelni annak érdekében, hogy a gyógyulási periódusban az implantátumok maximálisan becsontosodjanak, hogy hosszú távon stabilizálódjanak.

Általában 2-3 hónap (alsó állcsont) vagy 4-5 hónap (felső állcsont) elég ahhoz, hogy az implantátum annyira rögzüljön, hogy terhelni lehessen, azaz fogat lehessen rá pótolni. Bizonyos esetekben a teljes becsontosodáshoz hosszabb időre, akár egy évre is szüksége lehet.

Ideiglenes fogpótlás a gyógyulási időszak alatt

Pácienseink számára ideiglenes koronát vagy hidat biztosítunk, amelynek sajátossága, hogy nem kerül terhelésre, így zavartalanul biztosítja a teljes gyógyulási folyamatot, illetve garantálja az esztétikus megjelenést.

Gyógyulás után

A gyógyulási idő elteltével következik a fogpótlás elkészítése. Először az íny védelme alatt gyógyuló implantátumot felszabadítjuk, majd az implantátumra ráillesztjük a felépítményt, amely már kiemelkedik a csont felszínéből, illetve az ínyből is. Ez még nem maga a korona. A felépítmény úgy néz ki, mint egy fogcsonk, amelyet a fogorvos lecsiszolt. Erre lehet majd ráhelyezni a fogtechnikai laboratórium által elkészített fogpótlást, a fémmentes vagy a hagyományos koronát, hidat esetleg kivehető fogsort.
09

Garancia

Klinikánkon az elvégzett kezelésekért természetesen garanciát vállalunk. Ennek időtartamát a kezelést végző fogszakorvos egyezteti a pácienssel, illetve a számlán is feltüntetjük a garancia időtartamát. Fogimplantátumok esetén ez 10 évet jelent.

A garancia érvényességének meghatározó feltételei közé tartozik, a fogmű rendeltetésszerű használata, a kezelőorvos utasításainak betartása, a megfelelő szájhigiénia fenntartása, illetve a félévenkénti szájhigiéniás kezelésen való részvétel. Fontos továbbá a hat havonta esedékes díjmentes kontrollvizsgálaton való megjelenés

Azonnali implantáció

Azonnali implantáció alatt azt értjük, ha a foghúzás időpontjában történik az implantátum beültetése.

Az implantáció hagyományos menete szerint a foghúzás után 2-3 hónapot várunk, amíg az íny begyógyul, és a csontosodás megkezdődik. Tudni kell azonban, hogy minden foghúzást csont és ínylebomlás követ, így minél később kerül sor az implantációra, annál kevesebb a csont és nehezebben kivitelezhető a fogbeültetés.

Azonnali implantációval ez a kedvezőtlen csontlebontódási folyamat elkerülhető. A csontosodási idő leteltével lehet a végleges fogpótlást elkészíteni, ami lehet fémmentes, esztétikus Procera korona és híd, vagy a hagyományos fémkerámia korona illetve híd.

Nobel Guide- műtét nélküli implantáció

Bizonyos esetekben a világújdonságnak tekinthető implantációs rendszer segítségével lehetőség nyílik műtét nélkül is behelyezni az implantátumokat. Egy speciális számítógépes szoftver és egy CT felvétel segítségével az implantátumok pontos helye megtervezhető, sőt a végleges fogpótlás a beavatkozás végeztével azonnal a szájba helyezhető.

Felmerülő kérdéseire az implantációt végző fogszakorvosunk fog válaszolni a konzultáció során, szájvizsgálat, röntgen és CT felvétel segítségével.

Mit tartalmaz a műtéti költség?

A minőségi implantátumot (mesterséges foggyökér)

A szájüreg műtéti előkészítését

A helyi érzéstelenítést, a fájdalommentes beavatkozás érdekében

Az implantátum műtéti beültetését

A műtét utáni digitális kontroll panoráma röntgenfelvétel készítését

Orvosi recept felírását (antibiotikum, fájdalomcsillapító)

Egy héttel a műtét után a varratok eltávolítását

Két héttel a műtét után a biztonsági kontrollvizsgálatot

Hogyan alakulnak a költségek?

A fogbeültetés költségei kiszámíthatóak, tehát a páciens előre tud tervezni. A költségekkel kapcsoltban Önnek három döntést kell meghoznia, de fontos, hogy minden lehetőségről jól informált legyen. A felmerülő kérdéseket az implantációs konzultáció keretein belül tudja tisztázni. A kezelőorvosa minden szükséges információt megad Önnek és javaslatokat tesz a foghiány kezelésének ideális megoldására, majd elkészíti az Ön személyre szabott tervszámláját.

 

Milyen implantátum családot választ?

Nobeli Active implantátum

Nobel Replace CC implantátum

Alpha Bio implantátum

 

Milyen felépítményt választ az implantátumra?

Titánium felépítmény

Cirkónium felépítmény

Fixen rögzített felépítmény

Csavarozható felépítmény

 

Milyen koronát választ ki a felépítményre?

Porcelán leplezésű fémkerámia korona

Fémmenetes Procera korona

 

További kérdéseivel kapcsolatban kérjen konzultációs időpontot Dr. Szilágyi Emeséhez az alábbi elérhetőségek egyikén:

+ 36 1 398 1028

+ 36 30 228 3199

info@dentalcoop.hu